fbpx
Skip links

Rugklachten bij het tuinieren? Zo voorkom je ze.

Nu er langzaam een einde aan de winter komt gaan we massaal weer enthousiast aan de slag in de tuin. In de praktijk zien we dan ook veel blessures en klachten in deze tijd. Hoe kom je het tuinseizoen zonder rugklachten door?

 

Wakker worden!

Voorjaar betekent tuinieren! In het vroege voorjaar kruipen de dieren en de eerste voorjaarsbloempjes langzaam uit hun holletjes. Maar ook mensen komen weer meer in beweging na een inactieve winterperiode. Tuinieren is een van de eerste actieve dingen die veel mensen in het voorjaar oppakken en het is vaak een flinke klus. Door intensiever gebruik van bepaalde spieren, belasting van de rug en veel repeterende bewegingen kunnen klachten ontstaan.

 

Tips bij tuinieren

Hoe heerlijk het ook is om lekker buiten aan de slag te zijn; fysieke klachten wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Deze tips helpen je klachtenvrij door het tuinseizoen.

 

  1. Een goede basisconditie is ook hierbij van groot belang. Als je spieren en gewrichten gewend zijn aan beweging en belasting ben je veel minder blessuregevoelig.
  2. Wissel verschillende activiteiten in de tuin af zodat je niet te lang in dezelfde houding werkt. Zo voorkom je overbelasting. Neem ook regelmatig pauze.
  3. Pas met name op bij het snoeien van de heg of hogere struiken en bomen, omdat je hierbij vaak verder moet reiken of boven je macht werkt. Dit veroorzaakt extra belasting op de regio tussen de schouderbladen.
  4. Ga bij het wieden van onkruid of het planten van bollen en zaden op één knie zitten, niet op beide. Zo voorkom je dat je te ver naar voren gaat leunen en de rugspieren en wervels overbelast.
  5. Ga je tillen of spitten? Span dan je buikspieren aan (door je navel iets in te trekken) om je wervelkolom te ontlasten.
  6. Probeer buigen en draaien tegelijk te vermijden, bijvoorbeeld bij het harken of spitten.
  7. Om overbelasting bij het harken of schoffelen te voorkomen wissel je regelmatig even van kant.
  8. Wees bij het tillen van zwaardere dingen niet eigenwijs en vraag even iemand om hulp. Juist mensen die denken: “dat doe ik wel even” raken vaak juist geblesseerd.
  9. Na een dag lichamelijke arbeid zorg je voor ontspanning door even op je rug te gaan liggen met je onderbenen steunend op een stoel. Zo maken je heupen en knieën een hoek van 90°.
  10. Heb je lichte klachten na het werken in de tuin? Probeer in eerste instantie de plek te koelen.  Zorg ervoor dat er altijd iets tussen het coolpack en de huid zit. Langer dan 10 minuten koelen per uur is niet nodig.

 

Heb je vragen of houden de klachten aan? Neem dan contact op met de praktijk.

 

Met dank aan Chiropractie Lochem.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.